joi, 17 septembrie 2009

Oameni si locuri


Sunt aromanca. No secret about that. Nu o sa stau sa explic de ce imi place sau nu situatia mea etnica in care ma gasesc fara niciun fel de drept de apel, ma voi limita, in schimb, la a prezenta cateva aspecte din viata de zi cu zi a neamului acesta care s-a aciuat din Grecia, in Bulgaria si care, in final, a ajuns pe plaiuri mioritice.
1. In orice neam de aromani vor exista babe surde, scuze, vor exista femei venerabile octogenare care intotdeauna, dar INTOTDEAUNA isi vor da cu parerea referitor la ce ar trebui sa faci tu in calitatea ta de tanara speranta a Romaniei, adica ce ar trebui sa studiezi, unde, cu cine ar trebui sa umbli, la ce ora sa vii in casa(desi nu mai ai ora de intrat in casa de cand ai intrat la liceu, si acum esti chiar la facultate), la ce varsta sa te mariti/insori, desi(culmea!) nu esti implicat(a) in nicio relatie cu nimeni de ceva vreme, si nici nu intra in planurile tale de viitor de a-ti pune pirostriile prea curand, si ultimu, dar nu cel din urma aspect, demn de a fi mentionat, babele...stiu, ELE stiu cu cine te vei casatori si cum vei face nunta, adica stiu ele pe nepotul de frate al cumnatei din partea sotului verisoarei de gradul II care are casa de piatra la tzara cu veceu in fundu curtii si cu 50 de oi la stana si trei curci in cotetz. Shaul nu are scoala, adica l-au dat ai lui la oras, a terminat liceu in Babadag, deci e perfect pentru tine, proaspat iesita de pe bancile facultatii din capitala, unde ai mai auzit de unele, de altele, ai mai facut de unele, de altele... La baieti e cam la fel. Exista fata lu cumatru din partea matusii lu vecinu din satul Ciorogarla, e fata de familie buna, e cuminte, cu capul pe umeri. Sigur, nimeni nu contesta acest lucru. Numai ca...ce te faci, daca tu in ipostaza masculina/feminina sau(mai nou...hermafrodita, am vazut cazuri sooo hush hush), adica tu baiat/fata care esti ai pe altcineva? No problem. E necesar sa-i spui cum il cheama pe respectivul/respectiva si mai ceva ca Google-ul sau SRI respectiva urmasa demna a lui Cupidon si Poirot in aceeasi masura, baba that is, iti va spune si ceea ce nu vroaiai sa stii despre el/ea. U name it: ce mananca, unde, cu cine, ce culoare au shosetele lui/ei si cand si-a facut ultima revizie la masina. Eu inca ma mai mir cand sunt martora la astfel de discutii, evenimente. Si de cand am facut eu ochi, cam de vreo 10 ani asa, de cand am inteles cum stau lucrurile in neamurile de machedoni, nu ma pot opri dintrun ras hilar.(si cine ma cunoaste, stie cum pot rade eu).
2.La nunti, botezuri, inmoramantari, babele dicteaza. Cuvantul lor e sfant. Ce daca e nunta ta? Ce daca e copilu tau? Ce importanta au aspectele astea? Nu sunt argumentele suficient de puternice pentru a o convinge pe respectiva/respectivele(in cazurile nefericite) de a nu-si impune punctul de vedere. Astfel:
-la nunta: obiceiurile sunt facute dupa cum zice tzal Nely/Tacu; asa ca tu in calitate de mire/mireasa vei pupa mainile tuturor ex-comunistilor care vor face glume proaste de genu: te mariti/insori si u in final?cum (l)-ai pacalit(-o)? Charming.
-la botez: copilul, fie si vara in iulie, e imbracat cat mai gros sa nu raceasca. Baba nu e atenta la slujba, ca deja o stie, ea are dreptul sa comenteze ultimele barfe si sa mai bage asa, din cand in cand(numai cand considera ea) cate o cruce si un Doamne ajuta!

Concluzie: In neamurile de machidoni femeia dicteaza, sigur cu conditia ca respectiva sa:
-aiba peste 60 de ani
-fi locuit cu soacra care sa o invete how to be a scorpie in 30 de ani
-fi crescut unu/doi nepoti pentru ca la piata/parc/biserica/vizite sa se laude ca timp de 5 ani a tot schimbat scutece, a tot pregatit biberoane, ca nora nu face nimic etc

Dumnezeu sa MA aiba in paza!

p/s: nu contest ca aceleasi lucruri nu se intampla si in alte neamuri minunate, si nici nu spun ca e ceva rau in situatia actuala, prezint doar o realitate, asta nu inseamna ca nu ma mandresc cu originile mele, e cea mai mare idiotenie sa-ti fie rusine cu ceea ce esti.:)

7 comentarii:

Morena spunea...

si despre familia broashtelor cand o sa scrii?:)))

Morena spunea...

Si acum ca sa stie toata lumea de ce ti-am dat comment: ti am dat commentu asta ca sa mi zici chestia aia interesanta :)))

copilul marii spunea...

mi-e rau:)) la primul comentariu morena draga iti zic doar atat: voi scrie despre familia broashtelor dupa ce voi fi studiat indelung timp comportamentul lor in societate, iar in ceea ce priveste al doilea comentariu: da-ti foc:)) :*:*:*:*

Chris Saddler spunea...

aromanca zici... si atunci cum e cu pentalogul imaginii de tara? :-) mai ales vinerea de la 9.

copilul marii spunea...

cu pentalogu e f bine, vinerea de la 9 mai ales:))...dar de unde stii u de pentalogu meu asta e intrebarea...hmm...oi fi vreun spion si nu stiam:P

Chris Saddler spunea...

scria pe google :)) ai numele complet la profil :D
btw, ai primit mailul de la mine?

day-dreamer spunea...

Incredibil. Mă crucesc de zece minute, căci nu credeam să existe cineva mai înverşunat ca mine în ceea ce priveşte proastele obiceiuri ale ăstora... care, întâmplător, sunt ai noştri... Cool.